您现在的位置: 首页 -> 学术讲座 -> 正文

学术讲座

华东政法大学齐宝鑫老师学术讲座通知

来源:人事与师资工作办公室 作者:谢菲 发布时间:2021-04-26 08:33:07 点击数:

齐宝鑫,北京大学光华管理学院全日制管理学博士,企业管理专业,研究方向为战略管理与国际经营。现任华东政法大学知识产权学院《知识产权管理》课程教授,及学术型硕士必修课程《知识产权管理》特聘授课教师,韩国成均馆大学管理实践教授,锦天城律师事务所知识产权部高级合伙人,汤森路透ALB中国十五佳知识产权律师。曾担任浙江吉利控股集团法务总监、首席法律顾问,上海交通大学安泰经管学院特聘教授。齐博士具有丰富的知识产权法律实务经验,主要研究医药、汽车、芯片和大文化等行业企业的知识产权获取、管理、运用和保护等。截至目前,已分别在《复旦大学学报》(社科版),《工业技术经济》,The Journal of Comparative Economic Studies上公开发表3篇文章,另有一篇专著待出版。

讲座时间:4月30日星期五(10:00 AM)

讲座地点:管楼216

语言:Oral Pre.(中文)Slides.(英文)

讲座主题:Geely Goes Left and Huawei Goes Right:Technological Capability Development of Chinese Enterprises

讲座摘要:This talk will focus on the development of technological capability of two Chinese private companies. Geely is an automobile company mainly relying on continuous international mergers and acquisitions to obtain competitive advantages. It has taken many effective actions. Geely Holding Group acquired the Swedish passenger car maker Volvo Cars from Ford in 2010. It completed the acquisition of British taxi maker London EV Company in 2013, and acquired a majority stake in British sports carmaker Lotus in 2017. From Geely's practice, the type of technology development strategy is known as “Buy-In”.

Instead, some Chinese technology companies mainly rely on self-reliant innovation to obtain the technological advantages. Huawei is a typical representative. Per the European Patent Office (EPO) annual report, Huawei ranked first with 3524 patent applications in Europe in 2019. Huawei has attached importance to the technological innovation and fundamental research.

Geely goes left and Huawei goes right. The industry background including the failure of “Market for Technology” in the automobile industry and the encouragement of self-innovation in the communications industry has some impact on the enterprise strategies. I will compare the different strategies of technological capability development, "Buy-In" and "Self-Reliance", and their consequence and implications.

欢迎感兴趣的老师和同学参加。

人事与师资工作办公室

2021年4月26日